Vi har lavet en guide til opsætning af væv og filt

Vi har lavet en komplet guide til dig, der gerne selv vil sætte væv og filt op. Dette er dog en vanskelig opgave og vi anbefaler derfor, at man bruger et professionelt malerfirma. Vi giver altid et uforpligtende tilbud på opsætning af væv og filt.

Vi har lavet guiden trin for trin:

1. Fjern og afrens for gammel tapet

For at skabe det bedste resultat skal du starte ud med at afrense væggene helt.
Det gælder om at få så glatte og jævne vægge som muligt, da man kan se ujævnheder, når man påfører glasfilten, især hvis man bruger en blank vægmaling.

Det er vigtigt du får fjernet alt tapet og gammelt væv. Er der nogle revner eller huller, så skal de spartles og slibes så væggen er jævn og glat igen.

Det kan godt være svært at fjerne tapet. Den letteste måde at få gammelt tapet af er ved brug af tapetafdamper, vægstripper og en god solid spartel. Hvis der er flere lag maling og tapet, kan du med fordel bruge fakir-rulle. Hvis dette ikke er en mulighed, kan du tage en hobbykniv og ridse på kryds og tværs i tapetet for at dampene kan trænge bedre ind og opløse tapetklisteret.
OBS: Hvis du fjerner tapet fra gipsplader, skal du være meget forsigtig med denne metode!

Når du skal fjerne tapetklister, kan du lave en blanding af fortyndet tapetklister (½ vand og ½ klister) put opvaskemiddel i blandingen – dette virker effektivt til at opbløde tapeten.

OBS: Få dækket gulvet af.

Påsæt blanding på de vægge, hvor du vil fjerne tapetet. Lad det side i et døgn, hvorefter det som regel vil være nemt at skrabe af.
Husk at bruge handsker og tøj som må blive beskidt.

2. Reparation af ujævnheder og huller i væggen

Hvis du har huller, revner eller ujævnheder i væggene er det vigtigt, at de bliver renset for skidt og fyldt ud med spartel, indtil de er dækket helt.
Hele fladen, der skal tapetseret, skal vaskes med klud eller svamp efterfulgt af en let omgang slibning. Brug 120-180 korn. Når dette er gjort, er det vigtigt, at du får rengjort væggen grundigt.
OBS: Limen skal have en støvfri overflade for at sikre et flot resultat, uden buler og bobler.

3. Skal der grundes?

Ja når vævet skal opsættes, tapet eller filt, er det vigtigt at porøse/sugende vægge grundes med mikrodispers, hvor den normale tørretid er ca. 6 timer.
Du skal huske ikke at give den for meget grunder – væggen må ikke se våd eller blank ud.
Skulle væggen dog have fået for meget, skal den matslibes.
OBS: Brug handsker og sørg for at have en langærmet trøje på, da glasvæv og filt godt kan irritere, hvis det kommer på huden.

4. Mål filt, beregn og skær til

Det er altid det store spørgsmål, hvor meget lim og tapet man skal bruge:
fremgangsmåden er nem. Mål bredden og højden på væggen. Derefter kan du beregne, hvor mange baner du skal bruge og hvilken længde de skal have.

Formel: (Bredden på væg / rullebredde) x Banelængde/100 = Forbrug i meter i alt.
Typisk har væv og filt en bredde på 105 cm, hvilket svarer til du skal bruge ca. 1 bane pr. meter.

Husk at du skal fratrække 1 m² af standardvinduer og almindelige døre 2 m².

OBS: Når man skal regne sit forbrug ud til vævlim, kan man som hovedregel regne med 15 ltr vævlim til 50 m² væg. (Der kan selvfølgelig være forskel fra væg til væg, hvor meget den suger).

5. Der skal klister på, men hvilken lim er bedst?

Skal du sætte væv på en flade, som er mindre sugende, skråvægge eller lofter kan det godt volde problemer, vi råder derfor altid til at betale lidt ekstra.
Skal du ligge filt på et svært underlag er det altid en fordel at vælge vævlim med højt tørstofindhold, det klæber nemlig med det samme.
Husk ved vådrum skal du altid bruge vådrumslim for at få en god vedhæftning.

OBS: For at undgå buler og ujævnheder skal du huske IKKE at spare på limen eller klisteret, når du skal tapetserer.

6. Opsætning af væv og filt – Sådan gør du
Mål altid ud til den første bane. Tag en blyant og markér oppe i toppen samt halvt nede ad væggen.
Det er vigtigt, at du markerer i lod. Et smart trick er at sætte et søm eller en stift i væggen og hænge noget tung i en snor ned ad væggen. Dette sikrer dig en lodlinje. Hvis du vil udgå skygger fra samlingerne, er det en god ide at starte længst fra vinduet.

Når glasvævet skal op, smøres klæber på væggen. Det er klart nemmest, hvis du bruger både rulle og pensel. Husk at smøre masse af vævlim på væggen og komme ud i hjørner/kanter. Du kan med fordel smøre klæber på til to baner ad gangen. Når du har gjort det nogle gange, kan du godt tage flere baner ad gangen.
Vigtigt! Husk at tapet skal hænges op i lod og hold øje med din lodlinje, så de hænges lige.
Klap altid i hjørnet øverst og glat ud (Fra top til bund).
Når du skal glatte ud, kan du bruge en plastvævsspartel. Når anden bane skal sættes op, skal du enten støde kanterne sammen eller evt. lave et lille overlap som nemt kan skæres til/fjernes med en kniv, med denne løsning skal du bruge en stållineal til at skære lodret i samlingen.

Flot finish på hjørner
For at undgå runde hjørner, vil vi anbefale, at man laver en samling af to baner i hjørnerne. For at lave den perfekte finish i hjørnerne kan man afslutte dem ved at fuge med overmalbar, elastisk akrylfugemasse.
Kan det ikke lade sig gøre at lave en samling i hjørnet, skal du give en masse lim i hjørnet og trykke vævet godt fast med plastspartelen for at opnå et skarpt hjørne.

7. Guide til de svære hjørner
Det kan godt være svært at få jævne og skarpe hjørner ved vindueslysninger, omkring hjørner eller andre steder.
Her er en trin for trin-guide til at opnå det perfekte resultat:

1. Udskær filt som er 10-16 cm bredere end lysningen og 10-16 cm længere. Det er vigtigt, at den lange side er helt lige.
2. Tag din pensel eller rulle og på med en masse klæber (Spar ikke på det).
3. Nu påsætter du filten langs vinduet (Den lige side skal gå langs med vinduet).
4. Det overskydende (De 10-16 cm vil hænge ud over).
5. Nu tager du din kniv og skærer filten til i nederste og øverste hjørne.
6. Fremgangsmåden er ens på alle tre lysningssider.
7. Den nemme del: nu skal det tørre i omkring 8-10 timer i nogle tilfælde længere.
8. Normalt vil man forsøge at skære hjørnet til med en kniv. Men i stedet for sliber du overskydende filt med sandpapir. Det er nemt og giver det bedste resultat at slibe filten af i alle udvendige hjørner.
Ekstra: Hvordan gør man ved stikkontakter
Når du påsætter en bane over en stikkontakt skal du skære et kryds hvor kontakten er.
Lim på stikkontakt: Vask forsigtigt med vand og en smule opvaskemiddel i.

8. Nu skal du grunde og male
Vi har erfaret, at man skal regne med en tørretid på 1-2 dage efter opsætning af filt, før man kan begynde og male på det.
Hellere være på den sikre side – hvis du maler inden limen er tør, kan din maling krakelere og blive uens.
Når dine vægge skal tørre, er det en god idé at få noget udluftning på. Hvis du vil tænde for din radiator, skal du kun have den på stuetemperatur, så dine vægge kan tørre pænt og jævnt.

Væv / grunding af vævet
I nogle tilfælde giver vi forsiden af vævet/filten med klæber efter opsætning, da det mætter vævet, så væggen ikke suger alt for meget maling.
Hvad skal jeg grunde væv og filt med? De fleste malere bruger vævfylder, som har en super fed konsistens, der er rigtig god til at få strukturen i vævet fyldt ud.
Man kan også bruge maling til at mætte vævet med. Gør man dette, skal man forvente at lave flere overmalinger, før man får en fin jævn overflade, som man kan male på.
For at opnå det flotteste resultat anbefaler vi, at man bruger vævfylder, der kun kræver 1-2 overmalinger.

Held og lykke med dit kommende malerprojekt
Vi håber, at du kan bruge denne guide til opsætning af filt, væv og glasvæv – og ønsker dig held og lykke med dit projekt.
Hvis du ønsker et tilbud eller snak angående dit næste malerprojekt, er du altid velkommen til at ringe eller sende en mail.

Telefon og e-mail